Wednesday, September 21, 2011

wordless wednesday-#3

Posted by Helmei Rashid at 11:29 AM 12 comments Links to this post
Assalamualaikum dan salam sejahtera..

dan lama tak joint WW..jom jenguk2..






p/s-aktif sungguh anakku dan anak buahku..


Tuesday, September 20, 2011

sesekali

Posted by Helmei Rashid at 9:42 AM 6 comments Links to this post
sesekali aku rasa hilang arah

sesekali aku rasa hilang tujuan

sesekali aku rasa hilang keyakinan

sesekali aku rasa keseorangan

sesekali aku rasa kekosongan

sesekali aku rasa kesepian

tapi aku tahu..

aku tidak akan

sesekali rasa diketepikan oleh -Nya..

mengadulah kepada-Nya wahai insan lemah..

walau sesekali kau khilaf tapi DIA tetap akan menerima

DIA pasti akan tetap mendengar suara keinsafan..suara mengharapmu..




p/s-mood rindu pada-MU..



Monday, June 27, 2011

Jelly Kelapa

Posted by Helmei Rashid at 6:59 PM 11 comments Links to this post
Asslamualaikum dan slaam sejahtera..

Dah lama sangat hutang ngan si kembo kat KBU...minta hampun ye Adish Shida..kembo kome ni datang mood malas yang teramat campor pulak tahap pelupa yang maha tinggi...ni khas untuk kembo dan juga mengkome-mengkome semua...ops terlupa adik sorang ni pun nak gak..sila ye adik..




Jelly Kelapa

1-sebungkus serbuk jelly kelapa
2-2 biji air kelapa muda (1200ml)
3-3000ml air
4-200 gram gula pasir (nak manis tambah lagi, tapi tak perlu manis2..nanti kencing manis..)
5-isi kelapa muda
6-perasa pandan (nak best letak daun pandan)

Cara-caranya

Masakkan air, air kelapa muda bersama serbuk jelly dan gula sehingga mendidih.
Setelah mendidih masukkan isi kelapa muda dan biar seketika
Masukkan daun pandan/perasa pandan.
Tutup api..tuang kan senua bahan2 ke dalam acuan yang sesuai dan sejukkan di dalam peti ais..



kelapa yang telah di belah dengan jayanya


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaa....inilah hasilnya...sungguh sedap di makan waktu tengahari di musim panas ni..silalah cuba..



p/s-kalau rajin boleh buat jual oooo.....

Wednesday, June 15, 2011

wordless wednesday-#2

Posted by Helmei Rashid at 9:26 AM 14 comments Links to this post
Assalamualaikum..salam sejahtera...

Meh joint wordless wedneday beramai-ramai..nak tau apa tu cer korang terjah kat sini


p/s-cer teka berapa cm bendi tu...

Up date:panjang bendi 29cm... clap..clap..clap..


Thursday, June 9, 2011

:Kenapa Orang Islam sembah bangunan kain hitam itu?

Posted by Helmei Rashid at 2:41 PM 10 comments Links to this post

Assalamualikum dan salam sejahtera..

dapat email dari seorang customer..amat tertarik dan ingin berkongsi...sudi2kan share ye..


"Kenapa orang Islam sembah bangunan kain hitam tu?"


"Oh.. itu Kaabah atau nama lainnya Baitullah"

"Baitullah tu apa?"
...
"Secara terjemahan mudah maknanya Rumah Allah"

"Allah ada dalam tu?"

"Tak.."

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu kalau Allah tak ada dalam tu?"

"Yang saya sembah bukannya bangunan tu.."

"Kamu sembah apa?"

"Saya sembah Allah swt"

"Jadi, kenapa sembah bangunan tu?"

"Saya menghadap sahaja ke arah Kaabah tetapi saya tak sembah Kaabah.."

"Bukankah kamu sujud ke arah Kaabah, maknanya kamu sembah Kaabah la.."

"Kamu pernah tgk perlawanan bola dalam TV?"

"Pernah.. selalu.."

"Kamu tengok tv ke tengok perlawanan bola?"

"Tengok perlawanan bola la.."

"Di mana?"

"Dalam tv la.."

"Cuba buka tv tu, tengok di dalamnya ada stadium dan perlawanan bola ke tak.."

"Memanglah tak ada.. tapi itukan gambarnya ada.."
"Bukalah dalam tv, tengok ada ke tak gambar perlawanan bola dalam tu.."
"So..?"
"Maknanya kamu tengok tv, bukan perlawanan bola.. betul tak?"
"Tak.. aku tengok perlawanan bola la melalui tv tu.."
"Peliknya.."
"Sebab apa pulak pelik?"
"Ye la, kau cakap tengok perlawanan bola, sedangkan aku tengok dalam tv tu tak ada apa-apa.. yg ada hanya wayar je berselirat.."
"Memanglah dalam tv tu ada banyak wayar, tapi tv tu menayangkan gambar-gambar perlawanan bola dalamnya.."
"Hurm.. jadi tak peliklah ni..?"
"Ya.. tak pelik.."
"Jadi tak pelik jugalah aku sujud ke arah Kaabah untuk menyembah Allah swt.. walau pun dalam Kaabah tak ada Allah.."
"Erk.. kau betul.."



Wednesday, June 8, 2011

Wordless Wednesday #1-gambar seribu cerita

Posted by Helmei Rashid at 2:03 PM 5 comments Links to this post
Assalamualaikum..salam sejahtera..


Wordless Wednesday?..sila jengah sini





p/s-sudi2kanlah komen ye..

bila aku naik hantu-syaitan bermaharajalela..

Posted by Helmei Rashid at 1:35 PM 0 comments Links to this post

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Syaitan berada di mana-mana...sedang ko sibuk main fb lagilah bermaharajalela..sebab tengah curi tulang waktu kerja..menari2 sama laju ngan jari jemari yang menekan-nekan key board...

hari ni ko dah menang ye syaitan..seronok ko ye duk lompat2 atas kepala aku ni...wah-wah kemain lagi ye...siap ajak sedara mara wat joget lambak lagi...adoilah busuk ar ko kencing2 kat atas kepala aku ni oi...buruk perangai betul si syaitan ni..

Allah huakbar...dah lama diam diri bila rasa tak tahan masa tulah syaitan ambil kesempatan..sebab tu lah ramai yang mengingatkan sabar..sabar..sabar...sabar tu kan separuh dari iman..dah lama x mengamuk hari ni terjadilah perbalahan mulut...adoyai...nasib baiklah cepat sedar kalau tak mahu ada yang makan penampar..last2 keluarlah post ni kan fb hahaha

"KALAU DAH PERANGAI MACAM SETAN TU MEMANG SETAN LAH JUGA...DAHLAH TU GILA PULAK....SIAL PUNYA ORANG...KO XKAN HIDUP SENANG ANIAYA ORANG...RODA TU BERPUTAR.."

-Astaghfirullah halazim-

p/s-sesekali dapat lepaskan marah syok gak kan..hihi

Saturday, June 4, 2011

esok..akan bertemu dengan mereka-mereka...

Posted by Helmei Rashid at 10:30 PM 2 comments Links to this post

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Setelah merancang dalam beberapa bulan ni esok akan sampai juga masanya...Reunion Bekas Pelajar 1993-1997 SMKF Besout...

walau ada ramai kawan2 yg katanya tak dapat hadir sebab ada komitmen dan event lain al-maklumlah cuti sekolah tapi tak mengapalah..harap2 segelintir yang hadir dapt mengubat rindu yang dah lama terpendam..cewah..

doa dan harapan semoga semuanya berjalan lancar...

p/s-janji nak buat jelly kelapa ... dah siap pun..tinggal bawa je esok..



Saturday, May 21, 2011

kau pergi jua..

Posted by Helmei Rashid at 9:07 AM 1 comments Links to this post
Assalamualikum...

kehilangan...

itu yang aku rasa sekarang...akhirnya semalam Jumaat-20/05/2011 dalam lingkungan jam 12.00-1.30 akhirnya Ucu Lias pergi juga menghadap YANG MAHA ESA. Setelah berkampung di hospital (lihat sini) selepas membuat pembedahan potong kaki akibat diabetis lebih kurang dua bulan. Tiga kali keluar masuk ICU baru seminggu UCU balik rumah akhirnya sampai juga masanya.

Malam tadi kesedihan cuba dibendung mungkin untuk memberi kekuatan kepada UCU Yang (wife ucu) dan Mira (anak UCU) yang telah banyak berkorban menjaga arwah sepanjang di hospital. Air mata sedaya mungkin dibendung

UCU..suatu waktu dahulu inilah anak buah yang sering mengekorimu, arwah opah dan arwah tok..setelah dewasa mungkin ada jurang tapi momen itu sering dalam ingatan..

p/s-dah berapa hari hilang selera makan tanpa sebab sampai ditegur rakan sekerja..rupanya hati ini akan menerima berita...AL-FATIHAH untuk ucu Lias semoga rohnya dicucuri rahmat



Saturday, May 14, 2011

ubat batuk

Posted by Helmei Rashid at 8:41 PM 3 comments Links to this post
tempat:dalam kereta on d way gi jalan2....
situasi:anak batuk2..

mak:balik rumah nanti ibu bagi mamat makan ubat batuk ye..
anak:x naklah ubat batuk
mak:kenapa?...kan mamat batuk..
anak:mamak nak makan ubat sihat..kalau makan ubat batuk nanti lagi banyak batuk tu..
mak:la...oklah kita makan ubat jangan bagi batuk..
anak:kalau ubat tu mamat nak makan..nanti boleh sihat tak batuk lagi..

p/s-perkataan biasa pada kita tapi lain maksudnya yang diterima oleh anak-anak..hati2 bila berkata-kata takut lain maksud yang mereka terima..

Monday, April 25, 2011

choc for order (2)

Posted by Helmei Rashid at 3:20 PM 1 comments Links to this post
Assalamualikum dan salam sejahtera..

raya dah nak dekat marilah mula menempah ye..


1 set:RM2.50
2 pcs choc mint inti peanut butter
1 pc corn flakes gumpal
1 pc crunchy gumpal
min order 30 set
(tidak termasuk pos)

1pc: RM0.80 - RM1.00 (bergantung bentuk coklat)
min order 30pcs
(tidak termasuk pos)









nak tengok lagi klik kat sini ye



Thursday, April 21, 2011

Door gift,hadiah hari jadi,hadiah suka2..

Posted by Helmei Rashid at 7:00 PM 0 comments Links to this post
Assalamualaikum semua...

Koleksi Shida dengan produk terbaru..... SOLEHA PERFUME

minyak wangi yang mengandungi 100%
pati minyak wangi TANPA ALHOKOL

amat sesuai untuk dijadikan hadiah wangian kepada yang tersayang,
juga sesuai untuk dijadikan door gift kepada yang akan melangsungkan perkahwinan atau sebarang event
kepada pelajar2 yang mahu menjual di hari terbuka kolej/sekolah/universiti anda
jangan lepaskan peluang



Hanna Gift Set:
Kandungan Set
  • 1 botol Haruman Hanna 3ml
  • 1 kad ucapan
  • 1 Bekas Hiasan
  • Harga:RM10.00 (tidak termasuk pos)

Rania Gift Set:
Kandungan Set
  • 1 botol Haruman Rania 3ml
  • 1 kad ucapan
  • 1 Bekas Hiasan
  • Harga:RM10.00 (tidak termasuk pos)

Mayra Gift Set:
Kandungan Set
  • 1 botol Haruman Mayra 3ml
  • 1 kad ucapan
  • 1 Bekas Hiasan
  • Harga:RM10.00 (tidak termasuk pos)

Ellese Gift Set:
Kandungan Set
  • 1 botol Haruman Ellese 3ml
  • 1 kad ucapan
  • 1 Bekas Hiasan
  • Harga:RM10.00 (tidak termasuk pos)

pembelian dengan jumlah yang banyak akan mendapat harga borong yang berpatutan




Tuesday, April 12, 2011

mak ikut ye pergi angkasa...

Posted by Helmei Rashid at 11:45 AM 2 comments Links to this post
Di suatu malam yang tak berapa nak sunyi..

Anak: mak... bila mamat besar nanti mamat tak jadilah nak jadi ultraman (cita2 sebelum ni)

Mak: kenapa.. kata best jadi ultraman?

Anak: mamat nak jadi astronaut (angkasawan) lah..

Mak: (berasa teramat bangga...wah anakku..)

Anak: nanti mak ikut mamat pergi naik angkasa ye..

Mak: (bertambah banggalah lagi sbb anaknya ingat kat mak)..kenapa mamat nak bawak mak pergi angkasa?

Anak: sebab mamat tak tahu jalan nak balik..takut sesat..

Mak: terpinga-pinga...aduhai anakku..

p/s-lepas tu si emak tergelak terbahak-bahak menambahkan ketidak sunyian malam itu..hmmm.

Friday, April 8, 2011

pepagi Jumaat yg havoc...

Posted by Helmei Rashid at 2:00 PM 3 comments Links to this post
Allahhuakbar..pepagi lagi masa pg kerja nampak sorg penunggang motosikal (pompuan) dah tergolek kat satu round board di langgar dek sebuah kereta..nasiblah masa tu kenderaan banyak so masing2 mmg bawak slow..jadinya pompuan tu x lah teruk may b motor dia je calar2 sikit..tak tolong ke?..bukan x nak masa aku melintas tu (pun naik moto) kenderaan banyak so x leh berhenti kat tengah2.dah lepas sikit toleh belakang tgk dia tengah cekak pinggang kat org dlm keta yg langgar dia tu..marah kot dia sbb kalau tgk keadaan mmg salah kereta tu..

sampai kat opis terus sarapan walau loceng dah bunyi..lapar x kiralah nak makan dulu..buka pc x sampai 5 minit tgk skype berkelip-kelip

"almost 300 drawing in server missing"

huwaaaa...rasa nak tergolek dog...biar betik?..aduhai hilang..banyak giler..sapelah yg buat dajal ni..Ya Allah..sunngguhlah kecoh sungguh di pagi hari pasal drawing kat server hilang..system plak dah jadi error...huhuhu..PIC plak emergency leave..maknanya terpaksalah semua2 drawing di recall..satu kerja pulak..tak kira pas ni nak block file tu..lantaklah..dah x percaya kat yg lelain...yg jadi mangsa admin juga..nasib ada org baru (baru tukar department) yg boleh di suruh buat..ngeh..ngeh..ngeh..kecoh..kecoh..

p/s:-nasib tak ada sakit jantung kalau tak...hmmm...

Monday, April 4, 2011

Cucu ke-10 Haji Anwar dan Hajah Rokiah..

Posted by Helmei Rashid at 1:15 PM 3 comments Links to this post
Alhamdulillah...walaupun consider tak cukup bulan (salah kira kot)..akhirnya adik iparku selamat melahirkan anak prempuan pagi semalam (03/04/2011). Setelah melalui saat getir terpaksa keluar melalui tingkap (operation) tapi kedua2-nya (ibu dan anak) selamat.

Bertambah ahli keluarga..cucu ke-10 bagi Haji Anwar dan Hajah Rokiah..kepada biyang dan Liza tahniah..jalankan amanah Allah dengan penuh tanggungjawap..kepada si kecik (x de nama lagi)...welcome to our family...




Friday, April 1, 2011

Follower ke-100...tahniah Selipar Jepun..

Posted by Helmei Rashid at 1:25 PM 1 comments Links to this post
Semalam...(semalam?..baru nak wat hari ni...aku memang suka terlambat..ngeee...) genap dah 100 org follower aku...jenuh merangkak berbulan baru nak dapat..uhuk..uhuk...almaklumlah blog picisan..dahlah picisan malas nak update plak tu...sowey yek...

toce tu Selipar Jepun...kerana menjadi follower ke-100...setelah post status kat Sahabat Blogger, Blogger Perak, Kami Blogger Utagha "siapa yang ke-100????"..member dari SB tanya URL..nengok2 member BP-an yang dah terjah..hihi..

apa kata hari ni ramai2 kita berkenalan ngan Selipar Jepun...jommmmmmmmmm...

p/s-tengah dok pikior...nak bagi apa ye kat Selipar Jepun..suka coklat dak?..


Thursday, March 31, 2011

KAMI BLOGGER UTAGHA!!!

Posted by Helmei Rashid at 1:18 PM 7 comments Links to this post

dua-tiga minggu lepas ( tu dia 2 minggu lepaih baru nak habaq hari ni) tengah dok BW tetiba terbacalah pasal sorg blogger ni yang duk joint 2,3 group blogger...(huwa sowey lupa sangat sape blogger tu kalau dak boleh bagi kredit)..ternampaklah 1 group ni...Kami Blogger Utagha (KBU)..perasaan melonjak..almaklumlah tanah tumpah darah Utara...group ni mengumpulkan blogger dari 4 buah negeri Perak, Pulau Pinag, Kedah ngan Pelis...

Insan yang bertanggungjawap menubuhkan group ni adalah cik Gadis Kampung Separa Bandar...meh terjah cik GK kat sini

nak citer sikit sejarah hidup ngan negheri2 utara ni....
lahir kat Perak
memula jatuh cinta kat Perak
pandai naik motopun kat Perak
sekolah rendah kat Perak
sekolah menengah kat Perak
sambung belajar tinggi sikit kat Kedah
cukuplah tu banyak2 kang panjang boring plak..so kalau rasa2 korang2 ni asai dari Utara nun..jangan dok malu2 joint tau..keterangan lanjut terjah sini

KBU pun ada FB tau..sapa2 dah joint KBU meh joint gak dalam sini...chow chin chow...

p/s-di sinilah aku bertemu kembar blogger ku...pi serang dia (Adish Shida)



Wednesday, March 30, 2011

masa untuk di uji..

Posted by Helmei Rashid at 12:40 PM 2 comments Links to this post
Salam semua..

Dah dua minggu tak update blog...kekangan masa?...oh tidak masa yang Allah dah bagi cukup untuk kita..cuma kita manusia yg alpa untuk membahagikannya sebaik mungkin..hmmm...

hilang mood... mungkin itu yg sebenarnya..dengan kesihatan yg kurang mengizinkan..anak2 yang turut demam + batuk (sampai sekarang si kecik masih batuk). Dalam diary (di dalam hati) March'2011 benar2 menguji..masalah peribadi tak ketinggalan turut menghimpit tapi biarlah tidak berkongsi..tak sesuaiiiii...bak kata kak OGY Ahmad Daud..

UCU (adik bongsu mak) sekarang berada di hospital..baru menjalani pembedahan membuang kaki sampai ke peha akibat diabetis..pagi tadi telefon UCU Yang (wife UCU) badan UCU dah bengkak2 seluruh badan..air x boleh circular dengan baik..aduhai rasa tersentap...mlm tadi UCU tak boleh tido rasa panas dan sakit di tempat yg operate..YA ALLAH kasihanilah UCU ringankanlah sakitnya..

ACHIK AMAT (adik abah) Alhamdulillah dah keluar hospital..juga minggu lepas telah di masukkan ke IJN (Institut Jantung Negara)...dah sedia nak operate tapi tak jadi..syukur..pagi tadi telefon ACHIK ITA (wife ACHIK AMAT) achik dah beransur ok..Alhamdulillah..

Ujian yg melanda membuatkan aku terus berfikir..Allah sayangkan aku sebab tu dia menguji diri ini..sabar ye Shida..Allah hanya menguji insan yang mampu untuk menghadapinya..

p/s-Alahai baru teringat hutang cik GK satu entry tuk KBU lah..sorry cik GK..


Tuesday, March 15, 2011

Serupa tapi tak sama

Posted by Helmei Rashid at 8:30 PM 4 comments Links to this post
salam semua..

serupa tapi tak sama...

ape bendalah Shida anwar nak ngarut ni


cuba korang tengok ni...

pastu tengok ni pulak

sumber:karangkraf

tengok cover lain sesangat..tapi tengok tajuk amatlah sama...itulah masalah aku yang paling nyata...lupa nama penulis..lupa nama buku...main taram je beli..bila tengok cover best..penulis kesayangan pula sauk dan bayar..hasilnya..walau dah pernah baca..(pernah memilikipun satu masa dulu tp dah hilang..tak tau sapa tak pulangkan) aku dah membeli buat kali kedua.... bila beli? dah lama dah masa bulan satu hari tu Karangkraf ada buat sale...huhu..baru perasan pagi tadi bila nak baca kat opis.."rahsia di hati tak siapa yang tahu"..aik familiar sunnguh ayat tu..sampai mati aku ingat ayat tu..tapi napalah sengal masa beli tak baca betul2...LOL..

tak pelah nasib aku sayang penulis tu..lagipun buku yang lama dah hilang kira replacelah ni..leceh betul ko ni shida..walau boleh di kategorikan novelhorlic tapi nak mengingat tajuk semua buku...minta ampun..aku tau baca dan baca je...ngeee...

p/s-korang tak nak sewa novel ke..jenguklah sini

Saturday, March 12, 2011

Sabtu yang menyebalkan..

Posted by Helmei Rashid at 9:59 AM 3 comments Links to this post
Kerja hari Sabtu?tak de class betul lah..kelas satu anggur je kot...adoyai..dahlah kena kerja Sabtu alternate... sampai ptg pulak tu...adoyai (dah 2 kali)...sungguh menyebalkan..nak buka mata dahlah satu hal..14 kali jam kat tepon bunyi aku pandang dengan hujung mata je...

nak aje aku merayu sambil kenyit2 mata kat boss...bolehlah..bolehlah...tak yah kerja hari Sabtu...kesengalan sungguh org2 kat production itu..dah anak buah korang tak nak kerja terpaksa membabitkan depatmentku yang aman permai ni terbabit sekali kerja di hari Sabtu...adoyai (dah 3 kali)...

aku tak kira nak bawak papan nak mogok depan kilang minta Sabtu tak payah kerja..rasa2 korang ada tak pekerja lain nak ikut...silap2 foreigner jer yg duk belakang aku karang..sebab kebanyakn yg lain tukang angguk je..opsss...anak buahku di admin akan ku paksa rela ikut...

p/s-hahaha...angan semata..bukankah berangan itu free...

Thursday, March 10, 2011

Ya Allah permudahkan urusanku...

Posted by Helmei Rashid at 1:35 PM 2 comments Links to this post
Salam...

Di saat ini hati merintih tapi cuba ku tahan air mata dari mengalir...jika dapat ingin terus ku sekat agar tiada lagi walau setitik..namun aku insan lemah..dugaan Allah sedang menjenguk..paksa atau rela mesti juga aku tempuh..

Ya Allah aku hamba-Mu yang kerdil memohon kasihan dari-Mu untuk menepuh hidup yang penuh pancaroba..mengalir air mata darah sekalipun segala telah berlaku..pinjamkan aku kekuatan..hulurkankan aku ketabahan..sesungguhnya aku hamba-Mu yang selalu meminta-minta..


Wednesday, March 9, 2011

thank to kay_are

Posted by Helmei Rashid at 3:58 PM 4 comments Links to this post
Salam semua..

Dah berapa hari tak buka blog..tah ape hal tah yang dok serabutkan otak..mood nak bersosial ilang langsung..buka2 tengok ada komen..salah satunya dari kay_are.. dia dah lukiskan gambar lah...syioknya..dia dah tunaikan janji dia ..



cantik tak..cantik tak..kalau korang nak gak Kay-are lukis gambar korang cuba korang tanya dia sendiri kat sini..

p/s-tq dik lain kali boleh lukis lagi...ngeee...


Saturday, March 5, 2011

Pengorbanan ibu..

Posted by Helmei Rashid at 9:48 PM 3 comments Links to this post
Salam,

Dah lama migrain tak attack aku..kalau peningpun ala manja2 gitu..bila dah kena serang segala benda tak boleh buat..yang lagi sadis bila si kecik turut demam...tapi sakit macam manapun bila anak sakit kita tetap akan layan si anak..

dah lah perangai si dua beradik ni kalau demam memang tak mau ngan en.hubby..nak tak nak dengan terhoyong hayang layan jugalah permintaan si anak..itulah ibu kalau ngan anak laratkan juga..okislah ye..nak sambung lelapkan mata..x laratlah harap esok pagi oklah sakit ni..nasib minggu ni sabtu bercuti..kalau tak confirm mc punyalah..

p/s:-cuba practis short entry..at least sekali sehari...boleh ke?..kalau malas melanda ada idea pun tak guna..shida..shida..

Wednesday, March 2, 2011

AKU MMG GILA TRAFIK ! SO WHAT ??

Posted by Helmei Rashid at 9:50 PM 1 comments Links to this post


salam semua Bro Ben buat segmen lagi..bercerita pasal kematian..jenguk sini ye..

Ajal maut jodoh pertemuan semuanya di tangan Tuhan. Sepanjang 31 tahun hidup di muka bumi Tuhan ini pelbagai jenis kematian yang pernah aku lihat, sakit tua, kemalangan, HIV, mati masa dalam perut ibu..pedih, perit,teringat,termimpi semuanya terpaksa kita hadapi.

Detik berlalu bukan bermakna kita akan terus melupakan mereka yang telah tiada..kenangan abadi terpahat di minda.Pergi tak kembali...itulah kematian...sebelum itu Al-fatihah buatmu sahabat..12 February yang lalu genap setahun pemergianmu..

Pemergian yang membuatkan bukan hanya aku tapi semua ahli keluarga dan kawan-kawan malah sesiapa saja yg pernah mengenalimu pasti merasai kehilangan...4 bulan engkau menyepi..tiada panggilan,tiada jawapan telefon,tiada mesej juga "status" di muka buku rupanya itu adalah saat2 kau bertarung dengan sakit yg kau juga baru ketahui...itupun hanya aku tahu selepas beberapa kali aku menghantar post di wall muka buku mu setelah melihat bertalu2 kata semangat ditulis oleh kawan2 di wallmu..seorg hamba Allah (teman rapat juga officematemu) telah menghantar mesej di peti mukabuku ku..sampai hati kau tidak berterus terang..kitakan kawan rapat..tapi setelah di beritahu kedudukan sebenar kau hanya mahu berjumpa ahli keluarga sahaja..aku redho..doa tulus ku pohon dari jauh..aku sampaikan berita kepada rakan seperguruan kita yg lain semua melahirkan rasa terkejut....

12 february 2010 selepas detik 12 malam aku menerima mesej dari officematemu mengatakan dirimu telah menghembuskan nafas terakhir...terasa seperti detik masa terhenti seketika..terus beritahu en hubby..dengan air mata yg mengalir aku sampaikan berita kepada rakan2 yg lain...pergi sudah seorg sahabat sejati..yg selalu mendengar cerita hati ini, meminjamkan telinga di saat aku memerlukan, yg x pernah lokek berkongsi pandangan..yang pernah menjadi sebahagian antara teman seperjuangan..kau yang pernah...

sejam berlalu...mata x dapat dilelapkan mesej demi mesej diterima... berkongsi kesedihan..berkongsi kehilangan..tiba2 satu mesej yg memeranjatkan diterima..beliau belum pergi hanya nafas terhenti..adik beradik diminta pulang segera...Ya Allah berilah kesempatan untuk beliau terus bernafas..kering terus air mata..

namun Allah lebih menyayangi..Jumaat penghulu segala hari dia tetap diambil pergi...telah tersurat di sana..maka sekali lagi kami sahabat2mu mengalirkan air mata...pergi kali ini amat pasti...pergilah dikau sahabat..pergilah dengan tenang...yang pasti ramai akan mendoakan dirimu di sana...kerna nasihatmu..gelak tawamu..tiap pertolongan mu akan sentiasa di kenang semua keluarga..kenalan..sahabat2mu..

arwah memang disenangi semua orang di sekelilingnya...anak yang baik...selagi terdaya akan menolong kepada yang memerlukan..tapi arwah memang menjaga batas2 pergaulan..benarlah seperti kata orang..orang yang baik memang di sayangi Tuhan..kerna itu di panggil cepat..

ps:-Alhamdulillah aku dah jumpa seorg lagi teman rapat aku dan arwah di muka buku....semasa hayat aku dan arwah memang mencari teman ini kerana telah terputus hubungan..walau arwah sudah tiada aku tetap bersyukur kerana hajat arwah dapat aku tunaikan walau sudah tidak bertiga tapi dalam ingatan kami tetap bersama..

Tuesday, March 1, 2011

sayangi diri

Posted by Helmei Rashid at 6:29 PM 0 comments Links to this post

Pad Herba Avail Beauty sesuai untuk kegunaan seisi keluarga..
  1. kegunaan seperti pad biasa
  • membantu mengelakkan bau
  • pusingan lebih teratur
  1. untuk kegunaan luar seperti
  • sakat kepala
  • anak demam
  • sakit tumit
untuk kegunaan lain klik sini


penggunaan yang kerap dapat mengelakkan daripada barah rahim yg menjadi musuh wanita

sayangi diri, sayangi pasangan anda,sayangan ahli keluarga




Friday, February 25, 2011

social network vs novel

Posted by Helmei Rashid at 9:15 PM 4 comments Links to this post
alahai bila dah terjebak dengan social network ni kesian novel-novel ku seperti di anak tirikan..dulu ngan facebook..skang ni ngan blog pulak...ngeee...yang terbaru dok layan Sahabat Blogger...opsss bukan nak salahkan sesiapa tapi nak salahkan diri sendiri..

tengah berperang dengan ketamakan dalaman....hobi baru vs hobi lama....social network vs novel...maka di celah kesibukan bekerja dan urusan rumahtangga...setiap hari tetap cuba cari ruang untuk diri sendiri..memuaskan diri sendiri melayari internet berhubung dengan keluarga (mak pun ada pesbuk tau) dan kawan2..manakala membaca di waktu rehat sambil makan (punyalah gila novel) takpun di saat anak dah mula rebut nak tengok cartoon kat tenet...ngeee...

ada yang mempertikaikan kenapa engkau suka sangat baca novel..sampai masa makanpun ko nak baca novel..apa kata ko baca Al-Quran pula...aduhai kawan perlukah aku menunjuk2 membuat ibadah..lagipun bukankah itu kitab suci menghinalah aku sambil makan membacanya...berfikirlah sebelum berkata2 ye..

p/s:-jenguklah sini ye..mari lihat novelku itu..



kasut mana yang korang suka

Posted by Helmei Rashid at 2:10 PM 3 comments Links to this post
salam Jumaat

dapat satu email dari sorang member banyaknya kasut sampai tak tahu nak pilih yang mana satu....apa kata korang tolong pilihkan yang mana sesuai..





















tak makan ikan dah jawapnya





bayangkan kasut tikus ni korang letak tepi katil esok pagi tengah mamai nak pakai kasut rasa ada bulu2..maka jeritan nyaring akan kedengaran di waktu pagi..


p/s:-selipar jepun pujaan hatiku

 

Shida Anwar Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Illustration by Enakei | Blogger Blog Templates